sâmbătă, 20 octombrie 2012

Dulceata de gutui,




           E toamna, iar eu am primit zilele trecute cateva  gutui care de care mai frmoase! Mie imi place in mod deosebit dulceata de gutui, asa ca n-am stat mult pe ganduri si am trecut la treaba. Am folosit ca si anul trecut o reteta de la prietena mea Lumi Andrei.

Ingrediente:
2 kg gutui (4 gutui mari)
1kg zahar
1 l apa
Zeama de lamaie
scortisoara

Mod de preparare:
Se curata gutile de puf,se spala si se dau prin razatoarea mare sau se taie in cubulete mici. Eu le tai, ceea ce imi ia destul timp. Cotoarele se spala si se pun la fiert cu 1/2 cantitate de zahar si apa.
Cand s-a legat siropul, se scot cotoarele si se pun  gutui taiate, amestecate cu restul de zahar.
Se lasa sa fiarba pana -si schimba culoarea, capata o culoare frumoasa iar siropul se leaga bine. Cand sunt aproape gata pun si zeama de la 1/2 lamaie. Se mai fierb 10 minute.
Borcanelele ,care au fost spalate si uscate se umplu cu compozitia de gutui si dupa ce s-a racorit se adauga un praf de scortisoara in fiecare borcan si se capacesc.
Le pun apoi intr-o cratita mare pe fundul careia pun un prosop de bucatarie, pun apa si le dau in fiert 15 minute. Le las sa se raceasca in cratita invelite cu un pled mai gros.
Cand s-au racit sunt bune de pus in camara.
Imi place sa mananc dulceata de gutui pe paine cu o cana de ceai caldut sau cu lapte in zilele reci de iarna si bine-nteles ca o folosesc si la diverse dulciuri pe care le fac.

Pofta buna!


1 comentarii:

Lop spunea...

Nimic nu se compara cu gustul dulcetii de gutuii si a compotului de gutui. Mie si surioarei mele mai mici ne plac, la nebunie! Foarte bun!

Trimiteți un comentariu