joi, 25 august 2011

Placinta cu mere




Ingrediente
300 g faina
150 g unt
2 linguri de  unt topit
2 galbenusuri de ou
4 linguri lapte
50 g smantana
2 - 6 linguri zahar, dupa gust
1 lingurita rasa de scortisoara pulbere
50 g stafide, chiar mai multe, daca va place
1 varf de cutit de sare
2 plicuri praf de copt
2 kg mere, curate de coaja si seminte si date pe razatoare cu dinti mari
esenta vanilie si/sau rom, dupa gust
Mod de preparare:
Merele se pun impreuna cu zaharul intr-o cratita la foc moale. Se amesteca din cand in cand sa nu se lipeasca, pana scade sucul de mere. Se adauga scortisoara si stafidele.
Separat, se freaca untul cu 2 linguri de zahar, se adauga galbenusurile, sarea si esentele de vanilie si/sau rom. Se adauga faina in ploaie, amestecata in prealabil cu praful de copt. Se adauga laptele, smantana si se framanta bine. 
Alautul se da la rece pentru 15 - 20 de minute. Se scoate apoi si se imparte in doua. Din fiecare parte se face cate o foaie de aluat. 
Prima foaie se aseaza in tava pregatita cu hartie de copt unsa cu putin unt topit. Deasupra se pune compozitia din mere. Se intinde uniform, apoi se pune si a doua foaie de aluat. Se indeparteaza eventual surplusul de aluat si se sigileaza marginile prin presare. Cu un cutit se inteapa din loc in loc, pentru a preforma bucatile de placinta si pentru ca sa "respire" aluatul si compozitia in timpul coacerii. 
Se da la cuptorul preinclazit, 25 - 40 de minute, functie de cuptorul dumneavoastra, nu inainte de a unge foaia de deasupra cu putin unt topit.
Cand e gata, se scoate din cuptor, se lasa putin sa se raceasca si se pudreaza cu zahar pudra.
Dupa taierea bucatilor de placinta, optional, se pot decora cu cacao pudra sau ciocolata rasa, folosind un sablon de hartie si o sita.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu